AÖF (Açıköğretim) Bütünleme Sınavı Var Mı?



Açıköğretim Sistemi’nde yer alan fakültelerde bütünleme sınavları yapılmaması nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon öğrenci için çalışmalar yapılıyor.

Açıköğretim sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin merakla beklediği sorunun cevabı rektör geldi. AÖF öğrencilerinin bütünleme sınavı ile ilgili sorularına rektör cevap verdi. İşte AÖF öğrencileri için Rektörden bütünleme sınavı açıklaması... Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Sistemi’nde yer alan fakültelerde bütünleme sınavları yapılmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan yaklaşık 1,5 milyon öğrenci için çalışmalar yapılıyor.

Son günlerde sıkça gündeme gelen bütünleme sınavlarının yapılıp yapılmayacağı dair konularla alakalı açıklamalarda bulunan AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan , bütünleme sınavlarıyla alakalı önümüzdeki yıla ilişkin çalışmalar yürüttüklerini ama bu yıl için bütünleme sınavlarının yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Bütünleme sınavı yapılmasına dair karar bugün alınsa dahi kararın bu yıl için geçerli olmayacağından bahseden Gündoğan, “Bu tür şeylere karar vermek kolay değil. Bizim gibi üniversitelerde planlama bir yıl önceden yapılıyor. Yani bütünleme kararı alınsa bile bu kararı hemen uygulama şansımız yok. Türkiye’nin merkezi sınav yapan üç tane kurumu var. Bu merkezler sınavlarıyla alakalı Türkiye’deki binaları paylaşıyorlar. Yani bizim şu an için önümüzde boş hafta yok. Biz bir sınav yaptığımız zaman Türkiye’de Milli Eğitim’e ait tüm binaları kullanıyoruz. Bunun planlamasını bir yıl önceden yapıyoruz. Mesela 2014-2015 yılı planlamasını ağustos-eylül ayları gibi ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi oturacağız ve bir planlama yapacağız” dedi.

“BÜTÜNLEME, KREDİLİ SİSTEMİN DOĞASINA AYKIRI”

Rektör Gündoğan, bütünleme sınavlarının eğitim için faydalı olmadığını ve bütünlemenin kredili sistemin doğasına aykırı olduğunu ifade ederek, “Öğrencilerimiz haklı olarak bütünlemeyi umutla bekliyorlar ama kredili sistemde yanlış olan bütünlemenin olması. Biz başta buna karşıyız. Yani öğrenciye bütünleme yapmayalım noktasından ziyade bütünleme kredili sistemin doğasına aykırı. Eskiden öğrencinin bir alışkanlığı vardı. Klasik sistemde finale giriyorsunuz, 50 alıyorsunuz, alamazsanız bütünlemeye giriyordunuz. Şimdi 50 diye bir zorunluluk yok. Öğrencinin 35’le 37’yle final sınavını geçme şansı var. Öğrenci buna uyum sağlayamadı. YÖK’ün de bu konuda bir kararı oldu, kendilerine de saygı duyarız fakat bunun eğitim açısından pek faydalı olmadığını düşünüyoruz. Aslında örgünde de bütünlemenin olmaması lazım. Bu üniversitelerin bütün süreçlerini aksattı ve eğitim kalitesini bozdu. Üniversiteler yılın 1-1,5 ayını boş yere bütünlemeyle geçiriyorlar” diye konuştu.

"Biz bütünlemeyi kredili sistemin doğasına aykırı diye düşünüyoruz ama bir de reel durum var" diyen Prof. Dr. Gündoğan, bütünleme sınavlarıyla ilgili önümüzdeki yıla ilişkin çalışmalar yürüttüklerinden de bahsederek, “Üniversitelerin hemen hemen hepsi bütünleme sınavı verdi. Biz açıköğretimde bunu en azından bu yıl için uygulamayız ama açıkçası önümüzdeki yıl için bunun yollarını arıyoruz. Yani hiç kimseye bütünleme yapacağız diye söz vermedik. Öğrenci derneklerimiz geldiler onlarla da konuştuk. ‘Arkadaşlar önümüzdeki yıl bir planlama yapmaya çalışıyoruz. Yapabilirsek bunu yapacağız’ dedik. Bir çalışma başlattık ama bu çalışmanın bu yıl bitmesi mümkün değil. Önümüzdeki yıl için bütünleme yapmanın yollarını arıyoruz” şeklinde konuştu.

“1,5 MİLYON ÖĞRENCİYE BİR ANDA BÜTÜNLEME SINAVI KARARI ALMAK KOLAY DEĞİL”

Gündoğan, kimsenin mağdur olmasını istemediklerini de anlatarak şöyle devam etti:

“Bir öğrencimizin bir döneminin bile uzaması bizi üzer. Ama öğrencilerimiz de şunu anlasınlar. Yani 1,5 milyon öğrenciye bir anda bütünleme sınavı kararı almak kolay değil. Bakın geçen hafta final sonuçlarını açıkladık, önümüzdeki hafta yeni kayıt dönemi başlıyor. Ben bütünlemeyi hangi arada yapayım? Ama bu yıl yine tek ders sınavı yapacağız. Yani geçen sene yaptığımız gibi tek dersten mezun olamayan öğrenciler varsa uygun dönemde onlar için bir sınav yapacağız.”

Açıköğretim sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin merakla beklediği sorunun cevabını rektör açıkladı. AÖF öğrencilerinin bütünleme sınavı ile ilgili sorularına rektör cevap verdi

Açıköğretim sınav sonuçları geçen hafta açıklandı. Açıköğretim sınav sonuçlarını TC kimlik numaranızı girerek öğrenebilirsiniz. AÖF sınav sonuçları ve daha fazlası haber8.com'da. İşte AÖF sınav sonuçları. Açıköğretim öğrencilerinin merakla beklediği açıklama geldi. Rektörden bütünleme sınavı hakkında da açıklama yaptı. İşte rektörün yaptığı bütünleme sınavı açıklaması. AÖF Sınav Sonuçlarını öğrenmek için tıklayınız (Rektörden flaş bütünleme sınavı açıklaması)

AÖF (Açıköğretim) Ara ve Dönem Sonu Sınav Notunun Başarı Notuna Katkısı

Açıköğretim AÖF ve uzaktan eğitim sistemine göre öğretim yapılan programlarda (İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan dersler ve ödevi olan dersler hariç) yapılan sınavlar sonucunda alınan notların, başarı notuna katkı oranları; ara sınav notunun %30'u, dönem sonu sınav notunun %70'tir.

Bir Dersin Başarı Notu = (Ara Sınav Notu X %30 ) + (Dönem Sonu Sınav Notu X %70) değerle-rinin toplamı ile hesaplanır.

Örneğin; “Çağdaş Felsefe” dersinin ara sınavında 60, dönem sonu sınavında 80 alan bir öğrencinin başarı notu şu şekilde hesaplanmaktadır.

Başarı Notu = (60 X %30) + (80 X %70) => Başarı Notu = 18 + 56 => Başarı Notu = 74

Sınava girmek için gerekli belgeler

1 Sınav Giriş Belgesi (bu belge-renkli veya siyah-beyaz olabilir)

2 Öğrenci Kimlik Kartı veya Öğrenci Tanıtım Kartı veya sınavda geçerli öğrenci kimlik belgesi.

3 Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, Pasaport veya bunlara eşdeğer kimlik belgesi.

Sınava Giriş Belgesi'ni nasıl alabilirim?

“Sınava Giriş Belgeleri” öğrencilerin adreslerine posta ile gönderilmeyecektir! Öğrenciler, “Sınava Giriş Belgesi”nin dökümünü sınav tarihinden bir hafta öncesinden başlayarak AÖF Bürolarından veya https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinden T.C. kimlik numarası ve şifrelerini kullanarak alabilirler. Öğrenciler Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan; sınav ili, bina, salon, sıra, sınav tarihi ve saatinde sınava girmek zorundadırlar. Sınava gireceğiniz binayı sınavdan en az bir gün önce mutlaka görünüz. Ayrıca sınav saatinden bir saat önce sınava gireceğiniz binada hazır bulununuz. Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde veya zamanda mazeret sınavı açılmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir. Mazeretli bile olsalar, öğrenciler için mazeret sınavı açılmaz.

İnternetten almış olduğum Sınava Giriş Belgesi'ni AÖF bürosuna onaylatmam gerekiyor mu?

https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinden aldığınız Sınava Giriş Belgesi, Öğrenci Kimlik/Tanıtım Kartı ve özel kimlik belgeniz ile sınava katılabilirsiniz. Sınava Giriş Belgesi'ni AÖF bürolarına onaylatmanız gerekmemektedir.

Örgün Öğrenci Sistemi

Öğrencilerin, ilgili dönemde aldıkları derslerin notlarını, derse devam durumlarını, ders programlarını vb. görüntülemek amacıyla giriş yaptıkları sistemdir. Öğretim elemanları da aynı sistemi kullanarak ilgili dönemde verdikleri dersleri görebilir, not ve yoklama girişi vb. işlemleri yapabilirler.

Öğrenci Bilgi Sistemi

Öğrencilerin kendilerinden istenen bazı bilgileri sağladıkları Öğrenci Bilgi Formu, çeşitli anketler, AYÖS (Anadolu Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) ve Pedagojik Formasyon başvuruları vb. işlemler bu sistemden gerçekleştirilir. Ayrıca öğrenci işleri çalışanlarının yapmaları gereken bazı işlemler de bu sistem üzerinden gerçekleştirilir.

Yeni Kayıt Sistemi

Üniversitemize ilk kez kayıt yaptıracak öğrencilerin birimlerinden kayıt onayı alabilmek için Öğrenci Bilgi Formu'nu doldurdukları ve seçmeli derslerini seçtikleri sistemdir.

Muafiyet Sınavları

Temel Bilgi Teknolojisi Muafiyet Sınavı

Temel Bilgi Teknolojisi/Bilgisayar derslerinden muafiyet sınavına girmek isteyen öğrencilerin muafiyet sınavına kayıt yaptırdığı sistemdir.

Yabancı Dil Muafiyet Sınavı

Zorunlu yabancı dil derslerinden muafiyet talep eden öğrencilerin muafiyet sınavına kayıt yaptırdığı sistemdir.

Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvurusu

Erasmus öğrenci değişim programlarından yararlanmak isteyen öğrencilerin ön başvurularını yaptıkları sistemdir.

Örgün Hesap (Öğrenci İşleri)

Öğrenci işleri çalışanlarının, yeni kayıt olan öğrencilere yukarıda adı geçen programlarda kullanacakları İnternet hesabını verdikleri ve İnternet hesabı şifrelerini unutan öğrencilerin şifre sıfırlama işlemlerini gerçekleştirdikleri sistemdir.

Öğrenci Sevk/Belge (Öğrenci İşleri)

Öğrenci işleri çalışanlarının, öğrencilere sevk ve öğrenci belgesi verdikleri sistemdir.

AÖF Nedir?

Uzaktan öğretim, "öğrencinin iletişim teknolojilerinden yararlanarak öğrenmesini sağlayan" çağdaş bir uygulamadır. Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede uygulanmakta olan uzaktan öğretim yoluyla, her yaş her gelir ya da her meslek grubundan insanın, üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak, eğitimlerini sürdürdükleri bir sistemdir. Farklı mekanlardaki öğrenci, öğretim elemanı ve eğitim araçlarını iletişim teknolojileri ile bir araya getiren eğitim modellerini kapsayan uzaktan eğitim, çağın teknolojisinden yararlanılmasını sağlayan bir eğitim felsefesidir.Anadolu Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi, ülkemizde çağdaş anlamda uzaktan eğitim modeli ile yükseköğretim yapan ilk kurumdur.

6 Kasım 1981 tarihinde yürürlüğe giren ve Türk Yükseköğretimini yeniden düzenleyen 2547 sayılı kanunun 5 ve 12. maddeleri, Türk Üniversitelerine "Sürekli ve Açıköğretim Yapmak" hakkını tanımıştır. Daha sonra bu görev gerek bilimsel gerekse teknolojik açıdan eksiklerini kısa sürede tamamlamış olan Anadolu Üniversitesi'ne 20 Temmuz 1982'de çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile verilmiştir. Mevcut İletişim Bilimleri Fakültesi bünyesi içinden doğan Açıköğretim Fakültesi böylece ülke düzeyinde uzaktan öğretim hizmeti ile görevlendirilmiştir.

1982-1983 öğretim yılına İktisat ve İş İdaresi alanındaki iki uzaktan öğretim programı ile başlayan Açıköğretim Sistemi, bundan sonra hizmet alanlarını sürekli genişletmiştir. 1993 yılında Açıköğretim Sistemi, 496 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile günün eğitim gereksinimlerine göre yeniden yapılandırılarak, İktisat ve İşletme programları dörder yıllık fakültelere dönüştürülmüştür. Açıköğretim Fakültesi de, açıköğretim ile uygulamaya yönelik işleri yapmakla ve önlisans, lisans tamamlama ve her türlü sertifika programlarını yürütmekle görevlendirilmiştir.

Açıköğretim Fakültesinde derslerin yürütülmesi sırasında, basılı ders malzemeleri ve televizyon yayınlarından yararlanmanın ötesinde, internet, bilgisayar destekli eğitim, video konferans gibi gelişmiş teknolojileri kullanarak öğrencilerin de bu teknolojilere uyumunu sağlamak ve teknolojik etkileşim oluşturmak çabası içindedir. Ayrıca uygun bulunan bölgelerde akademik danışmanlık ve uygulama hizmetleri (yüz yüze eğitim) de verilmektedir.

AÖF'ye yapılan sonuç başvuruları faks, posta, elden direk olarak ta yapılabiliniyor.Fakültenin internet sayfasının solunda bulunan menüde adresleri verilen gerçek ya da tüzel kişiler için başvuru dosyalarının (PDF formatında) yazıcı çıktısını alıp doldurarak posta ile formları elden teslim ederek ya da aşağıda bildirilen bilgi edinme başvurusu faks adresine gönderilebilir. Bunların haricinde internet üzerinden başvuru yapılabilir.