AÖF Genel Not Ortalaması Hesaplama Nasıl Yapılıyor?



AÖF ders geçme notu hesaplaması nasıl yapılır? AÖF genel not ortalaması hesaplama nasıl yapılıyor?

AÖF sınav sonuçlarına göre ders geçme nasıl oluyor? AÖF genel not ortalaması hesaplama nasıl yapılıyor?

AÖF SINAV SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

AÖF kredi sistem sınav geçme notu açıklaması ne zaman yapılacak? AÖF çan eğrisi ders geçme notu hesaplaması nasıl yapılır?


Not Aralığı – Harf Notu – Not Değeri

84 – 100__AA__4,00 (GEÇTİ)
77 – 83___AB__3,70 (GEÇTİ)
71 – 76___BA__3,30 (GEÇTİ)
66 – 70___BB__3,00 (GEÇTİ)
61 – 65___BC__2,70 (GEÇTİ)
56 – 60___CB__2,30 (GEÇTİ)
50 – 55___CC__2,00 (GEÇTİ)
46 – 49___CD__1,70 (ORTALAMAYA GÖRE)(UYARI)
40 – 45___DC__1,30 (ORTALAMAYA GÖRE)(UYARI)
33 – 39___DD__1,00 (ORTALAMAYA GÖRE)(UYARI)
0 – 32____FF__0,00 (KALDI)

AÖF kredi sistem sınav geçme notu açıklaması

Kredili Sistemin Açık Öğretim Fakültesi içerisine girmesi ile bazı değişmeler yaşanması kaçınılmazdı. Ancak halen bazı noktalarda sistem eskisi gibi işlemeye devam ediyor.

Öncelikle artık bir yıl boyunca aynı dersleri görmeyeceğiz. Kredili sistemde dönemlik olarak dersler değişecek. Güz ve bahar dönemi şeklinde iki ayrı dönemde dersleri alacaksınız ve her dönem dersler değişecek. 1. Dönem alınan ders ile 2. Dönem alınan ders aynı olmayacak. Bu durum ders sayısının artmasına ve ders çalışma sisteminin daha sıkı olmasına sebep olacak.

Eski sistemde devam eden %30 Vize ve %70 Final hesaplaması yine devam edecek. Ancak bu sefer görünürde Bütünleme sınavı yok gibi. Çünkü verilen takvimlerde Bütünleme Sınavı için bir tarih verilmedi.

Bu durumda siz Final ve Vize notları ile başarı sağlamaya çalışacaksınız. Başarı içinde sorun yaşamamak için derslerde 50 ortalamasını geçmeniz gerekiyor.

Ama ben bu dersten zorlanıyorum diğerlerini daha iyi getirebileceğim diyorsanız o zaman en düşük 33 almanız gerekecektir.

33’ün sınır olmasının sebebi, dönem sonunda ders notu ortalamanız 32 veya daha düşük olursa FF ile o dersten kalmış olursunuz ama 33 veya yukarı getirirseniz koşullu olarak o dersten geçme imkanına sahip olursunuz.

Bu tabloya göre 33-49 arası ortalama getirdiğiniz derslerden koşullu olarak ortalama ile geçebiliyorsunuz. Bu ortalama ile geçmenin koşulu ise Bahar Dönemi ( 2.dönem ) sonunda Genel Not Ortalamanızı ( GNO ) 2.0 veya daha üzeri getirmenizdir. Eğer GNO’yu 2.0’dan düşük getirirseniz koşullu geçtiğiniz derslerden de kalmış olursunuz. 32 ve aşağı aldığınız derslerden direk kalıyorsunuz. Bu FF ile kaldığınız dersleri bir sonraki yıl aynı dönemde tekrar görüyorsunuz. Yani bahar döneminde kaldığınız bir dersi seneye bahar döneminde alabilirsiniz.

Sizden dönemlik olarak 2.0 gibi bir ortalama beklenecektir. Eğer Güz Dönemi sonunda Genel Ortalamanızı 2.0 veya üzerinde sağlayamamış iseniz size bir Uyarı verilecektir. Bu uyarıdan sonraki dönemde ise Genel Not Ortalamasının en az 2.0’a çıkarmanız istenecektir. Eğer bu durumu da yerine getiremezseniz taklip eden dönemde geçmiş 2 dönemdeki CC altı dersleri yeniden almanız ve 2.0 ortalamasını geçmeniz istenecektir. Üst paragrafta anlatıldığı gibi...

Buradan bakınca biraz karışık gibi duruyor. Ancak içine girdiğinizde sistem kafanızda oturacaktır. Size önerim mümkün olduğunda Not ortalamasını 2.0 ve üstünde tutmanızdan yanadır. Bu sayede dönemlik uyarılar almaktan da kurtulmuş olursunuz.

Not ortalaması 2.0 üstünde olunca tekrar ders almaktan kurtulursunuz ancak notu FF olan veya Sınava gitmediğinizden dolayı kaldırdığınız dersleri gelecek dönemde almak durumundasınız. Bunlardan kaçış yok. O dersleri geçmek boynunuzun borcu.

Yeni sınav sistemi ile bazı dersler programdan çıkarılacak ve yerine yeni dersler gelecek. Ayrıca Seçmeli Ders seçenekleri de açıklanacak. Bu sene ki Bütünleme Sınavlarından sonra başvurular alınmadan yeni sınav sistemi de kesin olarak ortaya konulacaktır.

Anadolu Üniversitesi 2012-2013 eğitim yılında tüm bölümlerini kredili sisteme geçirecek ve bu sisteme mevcut okuyan ve yeni kayıt olan herkes dahil olacaktır. Aöf kredili sistem geçmesi ile birlikte hayatımıza çan eğrisi sistemide girmiş olacaktır.

Peki nedir bu AÖF Çan Eğrisi Sistemi? Aşağıya yazdığım açıklamaları okuyarak bilgi sahibi olacaksınız.

Aöf Dönemlik-kredili programlarda bağıl değerlendirme yöntemi kullanılmaktadır. Bağıl değerlendirme yönteminde bir öğrencinin başarısı bir programda o dersi alan grup içindeki diğer öğrencilerin başarı düzeyleriyle bağlantılı bir şekilde değerlendirilmektedir. Bu durumda bir programda o dersi alan öğrencilerin düzeyine göre her bir ders için ayrı bir geçme puanı oluşmaktadır. Yani bir dersten sınava giren tüm öğrencilerin aldıkları notların ortalamasına göre o dersten geçebilir veya kalabilirsiniz. Bu kapsamda bir öğrenci bir dersten 48 ile CC alıp geçerken, başka bir dersten 56 ile CC alıp geçebilmektedir.

Biraz daha detaylandırırsak eğer;

Çan eğrisinde sınav sonucunda herkesin aldığı notların ortaması alınır.
Buradan istatistiksel işlemlerle (standart sapma) değişim aralığı belirlenir ve artış sayısı belli olur.

Örneğin 4 kişilik bir sınıfta vize ve finallerin ortalaması şunlar olsun; 30,40,50,60.

Burdan sınıf ortalaması 30+40+50+60=180/4 (ortalamaya katılan öğrenci sayısı) = 45 olarak belirlenir. (Bu ortalama genellikle CC ile ifadelendirilir)

Standart sapmada 8 olarak hesaplansın. (Bu sapmayı dersimizi veren öğretim üyeleri yani öğretmenlerimiz belirler)

Eğer hoca ortalamaya CC verirse,yani 45 CC olursa, bu nota standart sapma ilave edilerek veya çıkarılarak diğer notlar hesaplanır.

Yani

45 + 8=53 CB,
53 + 8=61 BB,
45 – 8= 37 CD,
37 – 8= 29 DD olur.

Sonuçta 29′un altı FF, 29-37 arası DD, 37-45 arası CD, 45-53 arası CC, 53-61 arası CB notlarını alır. Yani ortalaması 30 olan DD ,40 olan CD, 50 olan CC, 60 olan CB notlarını alır.